Istorie Salt Resort Cojocna

Istorie Salt Resort Cojocna

Prima atestare documentară a satului Cojocna datează din anul 1199.

Cojocna – în germană Salzburg, Salzgrub, Klosmarkt, în maghiară Kolozs, alternativ Kolozsakna, înseamnă în traducere “Ocna Clujului”.

Între anii 1850-1852 s-au închis minele de sare din Cojocna. Tradiţia orală susţine că închiderea ocnelor se datorează unei speculaţii făcute la Budapesta unde s-a schimbat mostra de sare adusă din Cojocna cu cea din Turda. Sarea adusă din Cojocna a fost mai bună, dar mostrele fiind schimbate s-a ales sarea cea mai bună. Aşa s-au închis minele din Cojocna iar excavațiile părăsite au devenit lacuri.În arhiva oraşului (până în anul 1918 Cojocna a fost oraş), s-a găsit un act datat 13 iunie 1733 în care se afirma că Koloys Akna (Cojocna) este cel mai vechi oraş al comitatului, oraş care ar fi dat şi numele de Koloysvar, deci numele oraşului Cluj.

Prin anul 1883 intelectualii încep să facă băi în lacurile care s-au creat. Atunci se naşte ideea deschiderii unor băi sărate.

Cojocna este cunoscută cel mai mult datorită băilor sale sărate.

 

 

Este un loc liniștit, la 24 km de Cluj-Napoca, așezat printre dealuri unde oamenii, cel mai adesea, vin pentru relaxare. În apropierea satului există un lac pentru pescuit și posibilități pentru plimbări cu bicicletele, sau iarna cu săniile trase de cai.

Devenită comună Cojocna are în componența sa și satele Boj-Cătun, Boju, Cara, Huci, Iuriu de Câmpie, Morişti, Straja însumând aproximativ 4.000 de locuitori.

 

În anul 1938 s-a deschis Sanatoriul Parc Cojocna (sanatoriu de post-cură reumatică) destinat copiilor.

 

 

Pe locul fostului sanatoriu s-a construit actualul Salt Resort care a păstrat în mare proporție arhitectura exterioară.

 

 

Detalii in filmuletul urmator:

 

Share

Lasă un răspuns